In Leiden werkt met name het W-team aan dit doel 14 en aan doel 6.  
Vragen? Mail ons via info@leiden4globalgoals.nl.

 Doel 14  LEVEN IN HET WATER  ‘Water is alles’: primaire behoefte voor alles wat leeft, gezondheid, hygiëne, energie, (voedsel-)productie en consumptie. Hiernaast zijn visvangst en visteelt de voornaamste bron van inkomsten voor ongeveer 540 miljoen mensen (zo’n 8% van de wereldbevolking).

Driekwart van het afval op zee en aan de kust is afkomstig van het vasteland. Circa 60 tot 95% van het afval op de bodem van de zee is plastic, voornamelijk verpakkingen, zoals boodschappentassen en flessen.

Een heuse ‘drijvende vuilnisbelt’ heeft zich gevormd in het noordelijke deel van de Stille Oceaan. De afvalsoep heeft een omvang van 3,5 miljoen km², ongeveer 45 keer het oppervlak van de Benelux, of zes keer de oppervlakte van Frankrijk. Een andere afvalsoep, met een omvang van twee keer Frankrijk, is ontdekt in het noorden van de Atlantische Oceaan. Deze ‘drijvende vuilnisbelten’ hebben zich gevormd door een opeenhoping van verschillende soorten afval, waaronder voor een groot deel microplastics die het leven in de zee bedreigen.

Ook overbevissing is een mondiaal probleem. Volgens de VN-voedselorganisatie FAO daalt het totale aantal van zeven van de tien meest gevangen vissoorten. Circa 30% van alle vissoorten is met uitsterving bedreigd.

Lees verder VN-infocentrum Brussel, de officiële tekst van doel 14.