In Leiden werkt met name een I-team aan dit doel 1, in samenhang met de doelen 2, 11 en 15
Vragen? Mail ons via info@leiden4globalgoals.nl.

 

Doel 1. GEEN ARMOEDE. Een bedrag van 1,06 euro (1,25 US-dollar) per dag om van te leven geldt voor een mens als absolute ondergrens, volgens een internationaal erkende norm. Uit berekeningen van het UNDP (ontwikkelingsprogramma van de VN) blijkt dat wereldwijd nu 1,2 miljard van de bijna 8 miljard mensen op of onder dit absolute bestaansminimum leven. De meesten van hen wonen in Afrikaanse landen, waaronder in Democratische Republiek Congo (87,72%) en Burundi (81,32%). Een belangrijke doelstelling is dan ook: in 2030 moet dit aantal ten minste gehalveerd zijn.

Schrijnende armoede, zoals onder meer in Afrika, komt in Nederland nauwelijks voor. Iedere Nederlander heeft recht op een inkomen of uitkering, waarbij het zogenoemde ‘sociaal minimum’ op dit moment per dag ligt tussen de circa 25 euro (voor een 18-jarige) en 75 euro (voor twee partners die samenwonen). Ook dit is ‘geen vetpot’, met relatief hoge lasten voor wonen, eten/drinken en verzekering voor ziektekosten in een (gemiddeld genomen) welvarend land. Het CBS heeft berekend dat bijna 8 procent van de Nederlandse huishoudens op of onder dit sociaal minimum leeft.

Binnen Leiden4GlobalGoals werken met name een I-Team en een G-Team aan dit doel 1, in samenhang met: doel 2 (Geen honger), doel 3 (Gezond leven), doel 4 (Goed onderwijs), doel 5 (Gendergelijkheid) en doel 11 (Duurzame productie en consumptie).

Zie ook: VN-infocentrum voor de officiële tekst van doel 1.