Plastic Spotter

Onze actie: Met de app CrowdWater kan iedereen delen waar plastic in de grachten drijft. Zo leren we meer over de verspreiding van het plastic. Ook vissen we afval uit de grachten vanuit kano’s met vrijwilligers en onderzoeken we dit afval.

Onze oproep: Spot je ook mee? Download de app via www.plasticspotter.nl en deel je waarnemingen. Samen maken we de grachten plasticvrij!

De plasticsoep die onze oceanen teistert begint op het land: een constante stroom van plastic afval komt via rivieren in zee terecht. De Rijn vormt hierop geen uitzondering.

Plastic Spotter vraagt aandacht voor plastic in de Leidse grachten en ontplooit initiatieven om het probleem bij de bron aan te pakken: schone straten, schoon water, geen Leids plastic richting de Noordzee. Kapotte vuilniszakken naast de container, menukaarten van de terrassen, confetti en bekertjes van feestjes bij de gracht, de plastic tasjes van de markt, het zijn maar een paar voorbeelden van ingrediënten voor de plasticsoep die we veelvuldig in de grachten aantreffen.

Met de hulp van meer dan honderd vrijwilligers gaan we elke week met een team de gracht op. Vanuit kano’s halen drijfvuilvissers zakken vol rommel uit het water. Maar daar blijft het niet bij, want we willen ook de bron aanpakken. Daarom verzamelen we ook data! Zowel vanaf de kant als vanuit de kano. Hoeveel plastic stroomt er eigenlijk door de grachten? Om de hotspots in kaart te brengen kan iedereen vanaf de kant data verzamelen via een app. Het afval dat we vanuit de kano opvissen wordt onderzocht om de bron te achterhalen. Zo brengen we in kaart wat voor afval er in onze grachten drijft. Wil je ook plastic spotter worden en vanaf de kant en vanuit de kano meedoen? Kijk dan even op onze website.

Met de data willen we horeca, gemeente en het publiek van informatie voorzien. Zo kan bedrijfsvoering, beleid en gedrag leiden tot een nieuwe werkelijkheid waarbij ieder ronddobberend plastic flesje een zeldzame bezienswaardigheid wordt. Plastic hoort niet thuis in een natuurgebied en dat is precies wat het Leidse water is. Het wemelt er immers van het leven in en om het water.

Vind ons ook op:

Instagram: www.instagram.com/plasticspotter

Twitter: www.twitter.com/plastic_spotter