Meta Knol

Mijn actie: “Museum De Lakenhal toont, als in een teletijdmachine, de rol van Leiden in relatie tot de wereld – in verleden, heden én toekomst.”

Mijn oproep: “Laten we samen werken aan een stad die gelijke kansen biedt aan iedereen, een gezonde sociaal-economische basis heeft, CO2-neutraal is, voldoende groene ruimtes heeft en haar cultureel erfgoed koestert.”

“Leiden is altijd al een stad met een sterke ‘civil society’ geweest. Van de 14e-eeuwse gebuurten tot de 3 oktobervieringen, het Stadslab en het Singelpark van nu: eigenwijze Leidenaren maken zelf hun stad. Als museumdirecteur doe ik daar graag aan mee.

Sinds 1874 is in Museum De Lakenhal de collectie beeldende kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden te zien. Tegenwoordig laten we er zo veel mogelijk verschillende mensen met nieuwe ogen naar dat verleden kijken. Maar ons museum gaat natuurlijk niet alleen over de vraag hoe wij naar vroeger kijken. Het is ook een plek waar je beelden en ideeën over de toekomst met elkaar kunt delen. De stad Leiden staat bovendien niet op zichzelf. Al eeuwenlang staan we door handel, kunst en wetenschap in verbinding met de wereld en in deze tijd van globalisering, digitalisering, migratie en klimaatverandering is dat internationale perspectief nóg belangrijker. Museum De Lakenhal kan een rol spelen om, als in een teletijdmachine, de rol van Leiden in relatie tot de wereld te laten zien – in verleden, heden én toekomst.

Als we aan die toekomst denken, dan zijn de vraagstukken die op ons af komen vaak te groot om te bevatten. Veel mensen realiseren zich wel dat er iets moet veranderen, maar vragen zich af wat ze nu precies kunnen dóen. Van de Amerikaanse schrijver, dichter, boer en activist Wendell Berry (1934) heb ik geleerd dat er drie eenvoudige stappen zijn:

  1. Leer zoveel mogelijk over de plek waar je bent.
  2. Breng daar kleine veranderingen in aan.
  3. Blijf dat zo lang mogelijk doen.

Zo eenvoudig kan het zijn. Dus laten we zoveel mogelijk leren over Leiden en over onze eigen plek in de stad. We kunnen dan meteen beginnen om daar kleine, hanteerbare veranderingen in aan te brengen. Dat moeten we vervolgens standvastig volhouden. Zo kunnen we grote, abstracte, wereldse problemen samen lokaal, concreet en uitvoerbaar maken. De sterke Leidse ‘civil society’ kan daarbij overigens nog goed van pas komen. Want zo is het altijd al geweest. Samen maken we de stad.

De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties kunnen een handige leidraad vormen. Doel 11 richt zich bijvoorbeeld op ‘duurzame steden en gemeenschappen’. De stad van de toekomst wordt gedragen door een actieve bevolking, biedt gelijke kansen aan iedereen, heeft een gezonde sociaal-economische basis, is CO2-neutraal, bevat voldoende groene ruimtes en koestert haar cultureel erfgoed.

Dat is een wenkend perspectief. Als Leiden er straks inderdaad zo uit kan zien, dan zou ik onze kinderen er graag laten wonen. Dat is wat mij motiveert om mee te doen met Leiden4GlobalGoals.”

Portretfoto Meta Knol