Klara Beetz

Fridays For Future is een internationale klimaatbeweging die sinds augustus 2019 ook in Leiden actief is geworden om door verschillende acties naar aandacht voor klimaatverandering te vragen. De beweging is gericht op de politiek waarvan, gebaseerd op de klimaatakkoorden van Parijs in 2015, duurzame veranderingen worden geëist.

Oorspronkelijk is de beweging bekend geworden als een beweging van de jongere generatie maar de Leidse afdeling benadrukt dat het een beweging van en voor iedereen is. Klimaatverandering betreft iedereen.

De Leidse groep wil mensen bij elkaar brengen, gesprekken en discussies met mensen voeren en door acties zoals stakingen en discussieavonden aandacht vragen en voorlichten. Als jonge groep in Leiden heeft Fridays For Future Leiden gezien dat er al vele groene groepen en veranderingen in Leiden zijn. Deze bestaande structuren moeten worden benadrukt en voor een groter publiek toegankelijk worden gemaakt. FFF Leiden focust zich dus vooral op twee van de global goals: Wij doen klimaatacties (goal 13) en bouwen partnerschappen op (goal 17).

Door het samenwerken met de verschillende experts en perspectieven binnen de groene beweging en goed werkende structuren zouden de verschillende groepen heel veel kunnen bereiken, leren en veranderen.

De volgende actie die FFF Leiden heeft gepland is een klimaatweek die van 27 maart tot en met 3 april 2020 in Leiden zal plaatsvinden. Het begin van de week wordt door een grote staking in Leiden gemarkeerd waar de klimaatweek wordt uit geroepen. Tijdens de week zullen specifieke acties plaatsvinden die in samenwerking met het groene netwerk van Leiden worden georganiseerd. Het doel is om mensen te benaderen en te laten zien wat voor verschillende mogelijkheden er bestaan om actief te worden en hoe urgent een duurzame verandering is. Door de klimaatweek wil FFF Leiden alle organisaties, groepen, instituten en scholen in Leiden oproepen om een actie te doen die het thema “klimaatverandering” betreft. Deze worden dan in een agenda gepubliceerd. Tijdens deze week wil FFF ook het netwerk tussen de organisaties sterker maken zo is FFF b.v. al in gesprek met Canal Cups waarmee een opruimactie wordt gepland. Het afval uit de grachten zal dan openbaar worden gemaakt, b.v. door een kunstproject, om de uitkomst van de opruimactie te visualiseren. Een ander idee is om een gemeenschappelijke veganistische maaltijd te organiseren. Hier werd duidelijk gemaakt op welke manier FFF samen willen werken: structuren die er al zijn coördineren en nieuwe verbindingen opbouwen, mensen bereiken en dingen veranderen.

Fridays For Future