Jessica Zwartjes

Mijn actie: „Met Het Zoete Land laten we zien dat lokale voedselproductie op een ecologisch verantwoorde manier mogelijk is. Intensief voedsel produceren en tegelijk zorgen voor een gezondere bodem en biodiversiteit kan. Mensen komen met de fiets of lopen de oogst halen. Dat scheelt al snel tienduizenden kilometers, wat voedsel uit de winkel al snel aflegt voor het bij jouw op je bord belandt. Daarnaast is tuinder zijn en tegelijk zorg dragen voor je omgeving het mooiste wat er is.”

Mijn oproep: „Koop je voedsel zo lokaal mogelijk. Om dat mogelijk te maken voor een stad als Leiden zijn er ook meer voedselproducenten nodig in de nabije omgeving. Is het ook jouw droom om gezond voedsel te produceren waarbij je de biodiversiteit stimuleert? Onze stichting Leiden Oogst kan je op weg helpen.”

Met onze stadstuinderij Het Zoete Land doen we mee aan het realiseren van drie Global Goals: ecologische, economische en maatschappelijke. Voor 125 huishoudens telen we, met 35 vrijwilligers, vele soorten groenten, bloemen, kruiden en fruit – ecologisch, en in de stad Leiden.

In economisch opzicht is het bijzonder dat de oogstdeelnemers de opbrengsten, kosten en risico’s als community delen. Dit model is bekend als CSA (community supported agriculture).

De maatschappelijke doelstelling vervullen we op verschillende manieren. Bij onze vrijwilligers en oogstdeelnemers vind je mensen met heel verschillende achtergronden. De tuin werkt verbindend voor de betrokkenen en bezoekers.

Op verschillende scholen werken we mee aan voedsel- en biologielessen. We vergroten hiermee de kennis over waar voedsel vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt.

Bij mooi weer halen we wekelijks, met een groep vrijwilligers, gehandicapte en dementerende ouderen van De Lorentzhof naar de tuin, voor een kopje koffie of thee en om bloemen te plukken. De regelmaat en de zintuigelijke ervaringen werken positief voor deze doelgroep.

Dit voorjaar zijn we in de Zeeheldenbuurt begonnen met een ecologische moestuin voor de Voedselbank, het Groentepark Bontekoe.

Meer weten?

Zie www.het zoeteland.nl & www.groenteparkbontekoe.nl